ładowanie...

Pamiętaj!

Na niektóre wydarzenia wymagana jest wcześniejsza rejestracja. Oprócz tego pojawiają się też zalecenia wiekowe. Ulubione wydarzenia zostają zapisane w pamięci przeglądarki.

matematyka i informatyka

nauki biologiczno-medyczne

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Innowacje chemiczne w odżywianiu roślin od starożytnej Grecji i Rzymu po czasy współczesne

godziny: 18.00-20.30

— wykład

Czy GMO zmieni świat?

godziny: 18.00, 19.30, 21.00, 22.30

W trakcie warsztatów słuchacze dowiedzą się, co to są rośliny modyfikowane genetycznie, jaki jest cel ich tworzenia, jak się je tworzy oraz jakie korzyści i zagrożenia niesie za sobą uprawa takich roślin.

— warsztaty

Mikroświat produktów spożywczych (Co to są drobnoustroje; dobre i złe mikroorganizmy)

godziny: 18.00, 19.15, 20.30, 22.00

Znaczenie drobnoustrojów w produkcji spożywczej (Kiszona kapusta, ogórki, barszcz, żur, sery pleśniowe, kiełbasa salami, jogurty i kefir). Zasady przygotowania preparatów mikroskopowych. Bakterie, drożdże i grzyby pleśniowe pod mikroskopem. Wykonanie preparatów z jogurtu.

— warsztaty

Co rośliny jedzą?

godziny: 19.00-24.00

Czego rośliny potrzebują do życia? Czym i jak się odżywiają? Czy rośliny muszą być na diecie? Na te i inne pytania dotyczące „apetytu” roślin postaramy się z pomocą naukowców odpowiedzieć na warsztatach. Na przykładzie prostych eksperymentów (obserwowanie transportu wody w …

— warsztaty

Jak oznaczyć zawartość pierwiastków w środowisku?

godziny: 18.00, 20.00, 22.00

Głównym celem proponowanych warsztatów będzie zapoznanie się z metodyką przygotowania próbek środowiskowych do oznaczenia w nich pierwiastków śladowych z wykorzystaniem spektrofotometru absorpcji atomowej. W ramach warsztatów zostanie również przedstawiona celowość analizy pierwiastków śladowych w próbkach środowiskowych.

— warsztaty

Świat niechcianych mikroorganizmów i zwierząt w surowcach roślinnych

godziny: 19.00-24.00

Prezentowane będą hodowle in vitro grzybów patogenicznych oraz saprobiontów bytujących na surowcach roślinnych, będą przygotowane stanowiska do sporządzania preparatów mikroskopowych z możliwością obejrzenia struktur strzępkowych oraz zarodnikowania grzybów pod mikroskopem z wizualizacją obrazu komputerowego. Podczas warsztatów zaprezentowane będą również organizmy …

— warsztaty

Drewno jako materiał idealny. Komu służy, kogo inspiruje, dlaczego jest doskonałe?; Tam gdzie sięgają korzenie drzew

godziny: 18.30, 20.30, 22.30

Drewno jako materiał idealny. Komu służy, kogo inspiruje, dlaczego jest doskonałe?Propagowanie wiedzy leśnej związanej z gospodarką leśną, użytkowaniem lasu i produkcją drewna. Ukazanie roli drzew i drewna we współczesnym świecie przy wykorzystaniu prelekcji multimedialnych, eksperymentów interaktywnych i warsztatów artystycznych. Tam gdzie …

— warsztaty, zwiedzanie

Zanim powstanie kartka papieru

godziny: 18.00, 19.00

Z czego i jak powstaje papier?

— pokazy

Drewno surowiec idealny

godziny: 20.00

Jak powstaje, kogo inspiruje, do czego było i jest wykorzystywane drewno?

— prezentacje, wykład

Choinkowa opowieść

godziny: 21.00

Czego nie wiecie o drzewach iglastych?

— prezentacje, wykład

Czas mierzony drewnem

godziny: 22.00

Jak długo żyją drzewa? Czym jest dendrochronologia? Kto wykorzystuje badania naukowców?

— prezentacje, wykład

Tomograf drzew

godziny: 19.00, 20.00, 21.00

Prezentacja sprzętu i metod pozwalających na badanie jakości drewna drzew żywych.

— pokazy

Sztuka natury

godziny: 20.00, 21.00, 22.00, 23.00

Jesienne liście jako inspiracja dla małych i dużych artystów.

— warsztaty

Drewno, łyko i kolory

godziny: 18.00, 19.00

Rękodzieło artystyczne z wykorzystaniem łyka.

— warsztaty

Drewniany świat

godziny: 18.00 - 24.00

— gry i zabawy, konkursy, quizy

Mowa zwierząt

godziny: 18.30-19.00

Komunikacja werbalna zwierzę- człowiek.

— wykład

Czy częste mycie skraca życie i czy plastik jest "fantastic"

godziny: 18.00-18.30

Znaczenie substancji biologicznie czynnych zawartych w produktach codziennego użytku dla zdrowia ludzi.

— wykład

Fizjologia na co dzień czyli jak funkcjonuje organizm żywy; Odkrywanie tajemnic DNA drogą do postępu w medycynie, farmacji i rolnictwie

godziny: 18.00-24.00

Pokazy dotyczące mechanizmów fizjologicznych regulujących funkcje życiowe organizmu. Co się kryje w DNA, Dokąd zmierza DNA, Gdzie się kryje DNA.

— pokazy, warsztaty

Tajemnice zmysłów – zmysłowe postrzeganie świata; Mikrokosmos – świat owadów (preparatyka owadów)

godziny: 18.00-24.00

Rola narządów zmysłu w relacjach zwierząt ze środowiskiem. Świat owadów i ich środowisko bytowania.

— pokazy, warsztaty

Prezentacja ryb krajowych i akwariowych; Oznaczanie wieku ryb na podstawie łusek;...

godziny: 18.00-24.00

Prezentacja ryb krajowych i akwariowych (akwaria) (prezentacja ryb w akwariach). Oznaczanie wieku ryb na podstawie łusek (warsztaty dotyczące określenia wieku ryb na podstawie łusek rybich). Prezentacja tradycyjnych narzędzi rybackich (tradycje i zwyczaje rybackie). Co kryje krew ryb - wybarwianie wykonanych rozmazów i obserwacja …

— pokazy, warsztaty

Co mówią nam chromosomy

godziny: 18.00-24.00

Wszystko o chromosomach zwierząt.

— pokazy, warsztaty

Prezentacje i ekspozycje ciągłe

godziny: 18.00–23.00

Rośliny niezwyczajne - ciekawe przypadki znanych i mniej znanych warzyw i owoców Zobacz i spróbuj jak mogą Cię zaskoczyć zarówno zupełnie nowe jak i znane ale w nietypowych odmianach gatunki warzyw i owoców wyhodowane przez naukowców. Wytęż zmysły i poznaj drugie oblicze …

— prezentacje

Warzywa i owoce źródłem minerałów w jadłospisie człowieka

godziny: 19.00, 20.00, 21.00

Uczestnicy dowiedzą się w jaki sposób konstruować zbilansowany jadłospis opierając się na naturalnych i ekonomicznych produktach spożywczych, jako alternatywa dla stosowania syntetycznych suplementów diety.

— wykład

Medycyna roślin – rośliny też chorują!

godziny: 18.30, 19.30, 20.30, 21.30

Rośliny chorują, tak jak wszystko, co żyje. Ludzie i zwierzęta chorują z powodu szkodliwych warunków i niezdrowego trybu życia (skutkiem są choroby nieinfekcyjne) oraz za sprawą czynników infekcyjnych, którymi są bakterie i wirusy, rzadziej inne organizmy, wśród nich grzyby. Te …

— warsztaty

Jakie to drzewo, jaki to krzew?

godziny: 19.00, 20.00, 21.00, 22.00

Poznaj jakie drzewa i krzewy towarzyszą ci w drodze do szkoły, na spacerze, przy zabawie w parku lub ogrodzie. Naucz się je rozpoznawać. Dowiedz się jakie drzewo jest najlepsze na choinkę Bożonarodzeniową, jak kreatywnie wykorzystywać, pędy, owoce i liście drzew …

— warsztaty

Zrób swój własny mini-ogród z recyklingu - czy pusta butelka może się jeszcze do czegoś przydać?

godziny: 18.45, 19.45, 20.45, 21.45

Podczas warsztatów najmłodsi uczestnicy wykonają własny, samo podlewający się mikroogródek z wykorzystaniem materiałów z odzysku, dowiedzą się co jest roślinom niezbędne do życia, w jaki sposób prawidłowo je posadzić i jak pielęgnować w domu.

— warsztaty

Owadzie rezydencje

godziny: 18.45, 19.45, 20.45, 21.45

Podczas warsztatów uczestnicy poznają podstawowe zasady dotyczące budowy "domków" dla owadów, które następnie własnoręczne zbudują.

— warsztaty

Nocne zwiedzanie szklarni

godziny: 18.30, 19.30, 20.30, 21.30

Uczestnicy zwiedzając nowoczesne szklarnie doświadczalne przy WBiO poznają kolejne miejsce pracy naukowców-ogrodników, dowiedzą się o zasadach funkcjonowania w pełni zautomatyzowanych obiektów szklarniowych oraz zobaczą prowadzone na roślinach doświadczenia.

— warsztaty

Mikroorganizmy wśród nas

godziny: 19.00, 20.00, 21.00

Uczestnicy zapoznają się z metodami posiewów mikrobiologicznych. Będą mogli obejrzeć "mikrobiologiczny odcisk" przedmiotów codziennego użytku a także wykonać własne odciski. Wyniki tych posiewów otrzymają następnie w formie elektronicznej na podany adres mailowy (niezbędny w celu przesłania plików). Będą mogli obserwować …

— warsztaty

Wędrujące białka

godziny: 18.30, 19.30, 20.30

Uczestnicy wykonają doświadczenie polegające na samodzielnej izolacji białka z materiału roślinnego oraz rozdziale otrzymanego ekstraktu białkowego techniką elektroforezy pionowej.

— warsztaty

Zrozumieć genetyczny odcisk palca

godziny: 18.30, 19.30, 20.30

Samodzielna izolacja DNA, omówienie identyfikacji genów warunkujących wybrane cechy z wykorzystaniem reakcji PCR i przygotowanie elektroforezy; wykorzystanie zjawiska fluorescencji do wizualizacji DNA i odkrywanie go w otaczającym nas świecie.

— warsztaty

Ogródek warzywny w słoiku

godziny: 18.00, 19.00, 20.00

Samodzielne zakładanie kultury in vitro z różnych gatunków roślin warzywnych.

— warsztaty

GMO w żywności

godziny: 18.30, 19.30, 20.30

Prezentacja technik molekularnych do wykrywania komponentów GM w produktach spożywczych i paszach.

— warsztaty

Jak zbudowana jest roślina i jej wnętrze

godziny: 18.00, 19.00, 20.00

Samodzielne wykonywanie preparatów mikroskopowych z materiału roślinnego.

— warsztaty

Kolory roślin

godziny: 18.00, 19.00, 20.00

Ekstrakcja barwników roślinnych, reakcje barwne z użyciem barwników roślinnych.

— warsztaty

Czego potrzebuje Robinson, aby przetrwać w Himalajach?

godziny: 18.00-22.00

Pokaz i omówienie znaczenia żywności liofilizowanej.

— pokazy

Czego oczy nie widzą?

godziny: 18.00-22.00

Pokaz pomiaru barwy metodą instrumentalną i jego znaczenie w ocenie jakości żywności.

— pokazy

Jak zagęścić sok na zimno?

godziny: 18.00, 19.00, 20.00, 21.00

Kriokoncentracja jako alternatywna metoda zagęszczania.

— pokazy

Ujawnianie niewidek, czyli kilka słów o podstawowych technikach mikrobiologii

godziny: 18.00, 18.45, 19.30, 20.15, 21.00

Drobnoustroje są wszechobecne. Niewidzialne, towarzyszą nam w życiu od dnia naszych narodzin do śmierci. Kiedy i gdzie możemy je dostrzec?

— pokazy

Kalejdoskop chemiczny

godziny: 18.00, 19.00, 20.00

Chemiczna bioenergoterapia, koktajl na smrodzie, paskudne węże, dużo bum bum bum, miotacze ognia, Odyseusz i konserwanty żywności, kapusta w pięciu smakach i kolorach, płonący lód, jesienne świetliki, wszystkożerny chemiczny termit, co łączy Drakulę i Mojżesza?, światełko w tunelu czyli jak …

— pokazy

Co Pan najlepszego narobił? Produkcja soków, nektarów i napojów.

godziny: 18.00-19.30

— warsztaty

Co Pan najlepszego narobił? Produkcja bioaktywnych dżemów z surowców mało znanych

godziny: 20.00-21.30

— warsztaty

Kuchnia molekularna – desery przyszłości

godziny: 18.00, 19.00, 20.00, 21.00

Przygotowanie sztucznego kawioru owocowego i owocowego spaghetti.

— warsztaty

Czy mleko zawsze musi być białe?

godziny: 18.00, 18.30, 19.00, 19.30, 20.00, 20.30

Rozdział składników mleka metodą ultrafiltracji.

— warsztaty

Zagadkowe sorbety

godziny: 18.00, 19.00, 20.00, 21.00

Wytwarzanie sorbetów owocowych o zaskakującej kompozycji barwy, smaku i aromatu.

— warsztaty

Kameleonowe kuleczki z barwnikami roślinnymi

godziny: 18.00, 19.00, 20.00

Barwniki antocyjanowe naturalnego pochodzenia jako indykatory pH. Zastosowanie techniki pułapkowania w tworzeniu spożywczych i dekoracyjnych barwnych żeli.

— warsztaty

Dlaczego niektóre owoce i warzywa ciemnieją i jak temu zaradzić

godziny: 18.00, 19.00, 20.00

Naukowe możliwości kontroli i hamowania procesu ciemnienia enzymatycznego (zastosowanie czynników fizycznych i chemicznych).

— warsztaty

Mikroświat wokół nas - warsztaty z mikroskopii elektronowej i optycznej

godziny: 18.00, 18.50, 19.40, 20.30, 21.20, 22.10

Celem warsztatów jest pokazanie dzieciom i młodzieży, że w naszych mieszkaniach nigdy nie jesteśmy sami – tuż obok nas, na meblach, ścianach, podłogach i powietrzu, a nawet w lodówce żyją mikroskopijne stworzenia. Kuchenna ściereczka, drewniana łyżka, szczotka do włosów - …

— warsztaty

Wypieki ciast bezglutenowych i/lub pieczywa bezglutenowego

godziny: 18.00, 19.00, 20.00

— warsztaty

Wypieki herbatników z zamiennikami cukru

godziny: 18.00, 19.00, 20.00, 21.00, 22.00

— warsztaty

Izolacja DNA z owoców

godziny: 18.00, 19.00, 20.00, 21.00, 22.00

Za pomocą kilku prostych substancji chemicznych gospodarstwa domowego i niektórych elementów wspólnych z kuchni lub laboratorium, stosunkowo łatwo wyodrębnić DNA z materiału biologicznego, np. banana. Banany są dobrymi owocami dla ekstrakcji DNA, ponieważ są one miękkie i łatwe do zacieru.

— warsztaty

Obserwacja wzrostu drożdży

godziny: 18.00, 19.00, 20.00, 21.00, 22.00

Drożdże to mikroskopijne grzyby jednokomórkowe. Żywią się cukrem, a wytwarzają duże ilości dwutlenku węgla. Drożdże są wygodnym materiałem do badań mikrobiologicznych, ponieważ hodowla tych grzybów nie jest skomplikowana. Wzrost drożdży, podczas którego wydziela się dwutlenek węgla, będzie dostawał się do …

— warsztaty

Wytwarzanie sztucznej piany

godziny: 18.00, 19.00, 20.00, 21.00, 22.00

Piana powstaje podczas wytwarzania gazów w cieczy. W przypadku dynamicznego wytwarzania gazu piana powstaje bardzo szybko i w dużej ilości. W ten sposób można zainicjować kolejny etap reakcji łańcuchowej.

— warsztaty

Porady żywieniowe oraz pomiary antropometryczne

godziny: 18.00-24.00

Prowadzone na bieżąco dla osób indywidualnych. Ważnym elementem każdego postępowania dietetycznego jest określenie sposobu żywienia i ocena stanu odżywienia pacjenta. Aktualnie dysponujemy wieloma metodami umożliwiającymi ocenę stanu odżywienia. Wśród nich wymienić można pomiary antropometryczne oraz szczegółowe badania składu ciała. Odpowiednio …

— warsztaty

Czy żywność może być zafałszowana?

godziny: 18.00-18.30

Dla konsumentów dokonujących wyboru żywności istotne są informacje o jej jakości. Oznakowanie żywności powinno być zgodne z przepisami prawa, rzetelne i dokładne, szczególnie, gdy proces produkcji uniemożliwia odróżnienie poszczególnych jej składników. Pomimo tego fałszowanie żywności jest powszechnym zjawiskiem. Przyczyną fałszowania …

— wykład

Mrożonki – poradnik konsumenta

godziny: 18.45-19.15

Jak wybierać mrożonki w sklepie? Jak przygotować je w domu? Co wpływa na ich wygląd i zawartość w nich składników odżywczych? Jak przechowywać i rozmrażać produkty mrożone?

— wykład

Zagrożenia zdrowotne żywności – co na ciebie czyha w żywności?

godziny: 19.30-20.00

Żywność powinna być smaczna i powinna dostarczać niezbędnych składników odżywczych i energii. Może również być źródłem różnych czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych (mikrobiologicznych), które mogą niekorzystnie wpłynąć na zdrowie konsumenta. Na wykładzie można dowiedzieć się jakie to są zagrożenia i …

— wykład

Soki owocowe i warzywne – fakty i mity

godziny: 20.15-20.45

Na półkach sklepowych można zobaczyć szeroką gamę produktów w dziale napoje, w tym różnego rodzaju soki. Różnorodność soków związana jest nie tylko z surowcem z jakiego pochodzi, ale również ze sposobem produkcji czy utrwalania. Często zastanawiamy się który produkt wybrać, …

— wykład

Produkty regionalne w Małopolsce

godziny: 21.00-21.30

Małopolska należy do tych regionów naszego kraju, w których dziedzictwo kulturowe jest bardzo bogate. Jednym z przejawów dziedzictwa naszych przodków są wielowiekowe tradycje w wytwarzaniu i przetwarzaniu żywności. Obecnie ponad 170 produktów spożywczych zostało oficjalnie uznanych za takie, których tradycyjny …

— wykład

Prozdrowotne właściwości czarnego bzu

godziny: 21.45-22.15

Czarny bez jest dość znanym krzewem, łatwo dostępnym, a jego charakterystyczne białe kwiaty, a później czarne owoce możemy spotkać na wsi i w miejskich parkach. Roślina ta wykorzystywana jest w medycynie naturalnej dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym (zwiększa odporność, łagodzi objawy …

— wykład

Histologiczny i histopatologiczny pokaz tkanek zwierząt – świat mikroskopii

godziny: 19.00-23.00 – cyklicznie po zebraniu się kilku osób przy stanowisku

Komórki i tkanki zwierząt laboratoryjnych oraz ich zmiany w przebiegu wybranych jednostek chorobowych.

— pokazy

Szczur w labiryncie – pokaz możliwości poznawczych

godziny: 19.00-23.00 – cyklicznie po zebraniu się kilku osób przy stanowisku

Możliwości zapamiętywania, odnajdywania drogi w labiryncie przez szczura i wyjaśnienie tych umiejętności.

— pokazy

Techniki podawania iniekcji i pobierania krwi u zwierząt laboratoryjnych

godziny: 19.00-23.00 – cyklicznie po zebraniu się kilku osób przy stanowisku

Poglądowe instrukcje sposobów podawania zastrzyków zwierzętom oraz opis i wskazanie miejsc z których pobiera się krew do badań diagnostycznych.

— pokazy

Biologia i behawioryzm wybranych gatunków zwierząt laboratoryjnych – mysz, szczur, świnka morska i królik

godziny: 20.00

Budowa anatomiczna wybranych gatunków zwierząt ich fizjologia i zachowanie w środowisku naturalnym i w otoczeniu człowieka, cechy charakterystyczne gatunkowo.

— wykład

Laboratoryjni współpracownicy czyli w czym pomaga szczur i świnka morska człowiekowi

godziny: 20.45

Dlaczego wykorzystuje się zwierzęta do badań naukowych –uzasadnienie, inne dziedziny życia człowieka gdzie małe zwierzęta współpracują z człowiekiem.

— wykład

sztuka

Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki

Warsztaty malarskie dla dzieci – klasyczne i współczesne techniki malarskie

godziny: 18.00-19.00, 19.15-20.15, 20.30-21.30

Uczestnicy będą mieli możliwość zapoznania się z profesjonalnym warsztatem artysty malarza, wiedzą na temat barwy (prezentacja koła barw) jak również nauczą się mieszać farby, aby uzyskać pożądany kolor. Zetkną się m.in. z pojęciami: mieszanie subtraktywne, barwy podstawowe, barwy pochodne, blejtram, …

— warsztaty

Światło-kształt - czy światło ma kształt?

godziny: 18.00-19.00, 20.00-21.00

Uczestnicy dowiedzą się, jak projektując - zmieniamy otoczenie i wpływamy na środowisko. W trakcie warsztatów poszukamy odpowiedzi na pytanie: Czy światło ma kształt i czy ten kształt da się zaprojektować? A jeśli tak, to w jaki sposób i jak można …

— warsztaty

W laboratorium fotograficznym. Luksografia – tradycyjna technika zapisu obrazu

godziny: 18.00-22.00

Podczas warsztatów uczestnicy będą pracować w ciemni fotograficznej, tworząc własne kompozycje fotograficzne. Praca na tradycyjnym materiale fotograficznym, którego efektem końcowym będzie wykonanie własnoręcznie fotografii na podłożu papierowym.

— warsztaty

Od pomysłu do projektu – komputerowe wspomaganie projektowania

godziny: 18.00-22.00

Warsztaty pokażą wycinek pracy projektanta wzornictwa przemysłowego, narzędzia i techniki wspomagające projektowanie oraz prototypowanie. Planowana jest prezentacja modelowania komputerowego obiektu, omawianego podczas prezentacji Szybkie prototypowanie – frezarka cyfrowa i drukarka 3D.

— warsztaty

Kino WFP

godziny: 18.00-22.00

Wystawa interaktywna bazująca na mappingu.

— prezentacje, wystawa

Szybkie prototypowanie – frezarka cyfrowa i drukarka 3D

godziny: 18.00-22.00

W trakcie prezentacji uczestnicy będą mogli zapoznać się z obsługą frezarki cyfrowej umożliwiającej szybkie prototypowanie w trzech wymiarach. Zetkną się też z najnowszą technologią druku trójwymiarowego, realizowanego w czasie rzeczywistym. Uczestnicy będą mogli zapoznać się z procesem prototypowania w materiale …

— prezentacje

Warsztaty malarskie dla dzieci – klasyczne i współczesne techniki malarskie

godziny: 18:00-19:00, 19:15-20:15, 20:30-21:30

Uczestnicy będą mieli możliwość zapoznania się z profesjonalnym warsztatem artysty malarza, wiedzą na temat barwy (prezentacja koła barw) jak również nauczą się mieszać farby, aby uzyskać pożądany kolor. Zetkną sie m.in. z pojęciami: mieszanie subtraktywne, barwy podstawowe, barwy pochodne, blejtram, …

— warsztaty

Pleć pleciugo, byle długo - warsztaty dla dzieci

godziny: 18:00-19:00, 20:00-21:00

Uczestnicy dowiedzą się, jak możemy zmieniać swoje otoczenie, wykorzystując do tego jedne z najstarszych materiałów znanych człowiekowi - wiklinę i słomę. Spróbują też samodzielnie zaprojektować przedmioty, które z powodzeniem mogą być używane również dziś.

— warsztaty

Luksografia. Tradycyjna technika zapisu obrazu

godziny: 18:00-22:00

Podczas warsztatów uczestnicy będą pracować w ciemni fotograficznej, tworząc własne kompozycje fotograficzne. Praca będzie odbywać się na tradycyjnym materiale fotograficznym, którego efektem końcowym będzie wykonanie własnoręcznie fotografii na podłożu papierowym.

— warsztaty

Od pomysłu do projektu, czyli jak powstaje produkt?

godziny: 18:00-22:00

Warsztaty pokażą wycinek pracy projektanta wzornictwa przemysłowego, narzędzia i techniki wspomagające projektowanie oraz prototypowanie. Planowana jest prezentacja modelowania komputerowego obiektu, omawianego podczas prezentacji Szybkie prototypowanie – frezarka cyfrowa i drukarka 3D.

— prezentacje, warsztaty

Sensorium – wystawa interaktywna

godziny: 18:00-22:00

Wystawa interaktywna bazująca na mappingu.

— wystawa

Szybkie prototypowanie – frezarka cyfrowa i drukarka 3D

godziny: 18:00-22:00

W trakcie prezentacji uczestnicy będą mogli zapoznać się z obsługą frezarki cyfrowej umożliwiającej szybkie prototypowanie w trzech wymiarach. Zetkną się też z najnowszą technologią druku trójwymiarowego, realizowanego w czasie rzeczywistym. Uczestnicy będą mogli zapoznać się z procesem prototypowania w materiale …

— wystawa

technika

Instytut Zaawansowanych Technologii Wytwarzania

Badanie właściwości materiałów - (Współczesne materiały – czego nie widać gołym okiem)

godziny: 19.00, 21.00

Zwiedzanie laboratorium, prezentacje przy urządzeniach, warsztaty, możliwość wykonania własnych pomiarów: badania mikrostruktury (SEM i EDS): skaningowy mikroskop elektronowy, spektrometr rentgenowski; pomiar modułu Younga – cyfrowy defektoskop ultradźwiękowy; pomiar twardości - twardościomierz analogowy, mikrotwardościomierz cyfrowy.

— laboratoria, pokazy, warsztaty, zwiedzanie

Wytwarzanie materiałów wysokotopliwych: urządzenia i technologie - (Materiały przyszłości „z piekarnika”)

godziny: 19.00, 22.00

Zwiedzanie laboratorium, wykłady wprowadzające i prezentacje przy urządzeniach: spiekanie HP-HT (diament, cBN); spiekanie konwencjonalne; spiekanie mikrofalowe; spiekanie SPS.

— laboratoria, pokazy

Druk 3D w metalu (SLS, SLM) – (Niezwykłe drukarki laserowe)

godziny: 20.00, 22.00

Zwiedzanie laboratorium, wykłady wprowadzające i prezentacje przy urządzeniach: spiekanie laserowe SLS i SLM – Urządzenie AM 250 firmy RENISHAW i EOSINT M 250XT.

— laboratoria, pokazy, warsztaty, zwiedzanie

Obróbka skrawaniem – toczenie i frezowanie - (Aż wióry lecą)

godziny: 20.00

Zwiedzanie laboratorium, wykłady wprowadzające i prezentacje przy urządzeniach, warsztaty: frezowanie na 5-osiowym centrum obróbkowym CNC (DMC 75 V linear prod. Deckel Maho) – proces obróbkowy i wymiana narzędzi; toczenie materiałów na centrum obróbkowym tokarskim CNC (NL2000SY/500 prod. Mori Seiki); pomiar temperatury z zastosowaniem …

— laboratoria, pokazy, warsztaty, zwiedzanie

Obróbka ścierna – cięcie strugą wodno-ścierną, ściernice diamentowe i z regularnego azotku boru, badania narzędzi obrotowych – (Ostra woda i ścierna rozrywka)

godziny: 20.00, 22.00

Zwiedzanie laboratorium, wykłady wprowadzające i prezentacje przy urządzeniach: cięcie strugą wodno-ścierną; przecinanie i szlifowanie – narzędzia ścierne; badania wytrzymałościowe narzędzi obrotowych.

— laboratoria, pokazy, zwiedzanie

Obróbka elektroerozyjna – (Iskiereczka mruga)

godziny: 19.00, 21.00

Zwiedzanie laboratorium, wykłady wprowadzające i prezentacje przy urządzeniach: elektroerozyjne drążenie i wycinanie drutowe; fakturowanie powierzchni złożonych.

— laboratoria, pokazy, zwiedzanie

Pomiary i analiza topografii powierzchni - (Gładkie, czy chropowate? Odkryj całą prawdę!)

godziny: 19.00, 21.00

Wykład wprowadzający i prezentacje przy urządzeniach. Pokaz pomiarów chropowatości i kształtu - prezentacja pomiarów, możliwość wykonania pomiarów na próbkach dostarczonych przez uczestników, demonstracja możliwości analizy wyników na następujących urządzeniach pomiarowych: profilometr stykowy TOPO 01; profilometr stykowy TOPO 02; profilometr optyczny Altisurf 500.

— laboratoria, pokazy, warsztaty, zwiedzanie

Pomiar hałasu i rozpoznawanie źródeł dźwięku. Pomiar EMC (kompatybilność elektromagnetyczna) - (Zakłócanie ciszy nocnej)

godziny: 19.00, 21.00

Zwiedzanie laboratorium – komora akustyczna i EMC, prezentacje przy urządzeniach: pokaz rozpoznawania dominujących źródeł dźwięku - metoda beamforming (holografia akustyczna); pokaz pomiaru mocy akustycznej przykładowego źródła – możliwość pomiaru urządzeń przyniesionych przez uczestników; pokaz badania kompatybilności elektromagnetycznej (EMC) przykładowego urządzenia – obserwowanie przebiegu …

— laboratoria, pokazy, warsztaty, zwiedzanie
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Gra terenowa z nagrodami dla najmłodszych uczestników Małopolskiej Nocy Naukowców

godziny: 18.00, 18.30, 19.00, 19.30, 20.00, 20.30

Gra terenowa z quizami, zagadkami i zadaniami dla najmłodszych uczestników MNN2016.

— gra terenowa

Prezentacja technologii naziemnego skaningu laserowego 3D

godziny: 18.00 – 23.00

Prezentacja możliwości pomiarowych i zastosowań naziemnego skanera laserowego 3D. Wykonanie własnego pomiaru skanerem. Prezentacja wyników pomiaru na komputerze – możliwość wykonania własnych pomiarów na pozyskanej chmurze punktów.

— prezentacje

Prezentacje projektów wykonywanych w ramach działalności Koła Naukowego Geodetów

godziny: 19.00-20.00

Prezentacje projektów, referatów i prac na obozach naukowych Koła Naukowego Geodetów w roku akademickim 2015/2016.

— prezentacje

Nowoczesne narzędzia geodety

godziny: 18.00 – 23.00

Prezentacja nowoczesnego sprzętu pomiarowego używanego w geodezji.

— prezentacje

Moje zdjęcie 3D

godziny: 18.00 – 23.00

W ramach warsztatów uczestnicy będą mogli wykonać swoim znajomym fotografie w technice trójwymiarowej (lub mieć wykonane swoje fotografie), a następnie opracować zdjęcia i uzyskać anaglif ze swoimi zdjęciami. Na zakończenie zajęć uczestnicy otrzymają zapisane zdjęcia 3D i okulary anaglifowe.

— warsztaty

Szanse i ograniczenia rozwoju fotowoltaiki

godziny: 19.00

Możliwości zastosowania ogniw fotowoltaicznych, tendencje rozwoju, fotowoltaika i środowisko.

— wykład

Odnawialne źródła energii – biopaliwa stałe, ciekłe i gazowe – pokaz wytwarzania

godziny: 19.00, 20.00, 21.00

Charakterystyka odnawialnych źródeł energii, prezentacja technologii wytwarzania biopaliw ciekłych, biogazu, brykietów i peletów.

— pokazy, prezentacje

Robotyzacja produkcji rolniczej

godziny: 19.00, 20.00, 21.00

Pokaz pracy robota, wykorzystanie robota w niektórych czynnościach związanych z produkcją rolniczą.

— pokazy, prezentacje

Smog – w jaki sposób z nim walczyć? Nowoczesne metody spalania biomasy

godziny: 19.00

Prezentacja technologii zgazowywania biomasy w celu jej efektywniejszego wykorzystania na cele energetyczne.

— pokazy, prezentacje

Brak wyników spełniających zaznaczone filtry.