fbpx
eoifweoifewiofiofeefw

Badanie właściwości barwników uzyskanych z roślin i wybranych składników z wykorzystaniem produktów żywnościowych

— warsztaty

Zaprezentowana zostanie także tęcza na talerzu (eksperyment z cukierkami Skittles), w wyniku ekstrakcji barwników z cukierków typu Skittles, pod wpływem wody. Podczas pokazu pojawi się także domowy wulkan (reakcja sody  z octem), objawiający się  gwałtowną reakcją, w wyniku której wydziela się dwutlenek węgla i powstaje obfita piana. Burzliwy przebieg reakcji przypomina erupcję wulkanu. Przedstawione zostaną także właściwości barwników z liści pietruszki. Proponowany pokaz będzie polegał na ekstrakcji barwników (chlorofili i karotenoidów) z liści pietruszki, a następnie ich rozdziale na kolumnie i płytce chromatograficznej.

Wydarzenie jest dostępne on-line >>

Program wydarzenia

Pobierz PDF / Dodaj do koszyka

Rejestracja

To wydarzenie nie wymaga wcześniejszej rejestracji.

Dostosuj