fbpx
eoifweoifewiofiofeefw

Detektyw środowiskowy na tropie zanieczyszczeń

— pokazy i eksperymenty

Przeciętny człowiek spożywa w ciągu roku około 1 tony żywności, w której znajduje się około 6-8 kg substancji obcych. Do takich substancji zalicza się również metale ciężkie, jak kadm, ołów czy rtęć. Konsumenci nie zawsze są świadomi faktu, że produkty które spożywają zawierają groźne dla ich zdrowia zanieczyszczenia. Celem warsztatów jest po pierwsze przybliżenie uczestnikom informacji na temat źródeł rtęci w codziennym życiu oraz szkodliwości tego metalu, ale także wprowadzenie ich w arkana pracy laboratorium, w którym na co dzień oznacza się rtęć. W czasie trwania zajęć uczestnicy będą mogli samodzielnie oznaczyć stężenie rtęci nie tylko w wybranych produktach spożywczych, ale także w materiale pobranym od ochotników (tj. w próbkach włosów lub próbkach paznokci). Dzięki naszym zajęciom uczestnicy na własne oczy przekonają się, w jak dużym stopniu zmiany zachodzące we współczesnym świecie wpływają na środowisko przyrodnicze, w tym zdrowie i życie człowieka.

Wydarzenie jest dostępne on-line >>
Lokalizacja wydarzenia ...

Program wydarzenia

Pobierz PDF / Dodaj do koszyka

Rejestracja

Rejestracja prowadzona będzie od dnia 20.11.2020 od godziny 9.00, do dnia 26.11.2020, do godziny 12.00. Warunkiem uczestnictwa w warsztatach jest otrzymanie potwierdzenia mailowego na przesłane zgłoszenie

+12 662 66 89
bartlomiej.zysk@up.krakow.pl
Dostosuj