fbpx
eoifweoifewiofiofeefw

Prezentacja biodegradowalnych foli i opakowań dla produktów spożywczych

— wykłady

Opakowania plastikowe ze względu na swoje wysokie właściwości mechaniczne, barierę tlenową czy barierę dla pary wodnej znalazły szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Ich ilość w ostatnich latach drastycznie wzrosła, a ich niska biodegradowalność powoduje, że świat tonie w plastikowych śmieciach. W ostatnich latach naukowcy poszukują nowych materiałów dla opakowań o wysokiej biodegradowalności i kompatybilności środowiskowej. Nowoczesne opakowania posiadają zdolność biodegradacji i nie są toksyczne dla przyrody, opakowania inteligentne, zwane „smart  packaging” dodatkowo wykrywają i sygnalizują zmiany warunków najbliższego otoczenia, zdolne są do wchłaniania, usuwania, a następnie eliminowania substancji, takich jak tlen czy etylen.

wykładowca: dr hab. Gohar Khachatryan prof. URK, mgr inż. Nikola Nowak

Program wydarzenia

Pobierz PDF / Dodaj do koszyka

Rejestracja

Drogą mailową.

wiktoria.grzebieniarz@urk.edu.pl
Dostosuj