Prezentacja biodegradowalnych foli i opakowań dla produktów spożywczych
— wykłady
Opakowania plastikowe ze względu na swoje wysokie właściwości mechaniczne, barierę tlenową czy barierę dla pary wodnej znalazły szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Ich ilość w ostatnich latach drastycznie wzrosła, a ich niska biodegradowalność powoduje, że świat tonie w plastikowych śmieciach. W ostatnich latach naukowcy poszukują nowych materiałów dla opakowań o wysokiej biodegradowalności i kompatybilności środowiskowej. Nowoczesne opakowania posiadają zdolność biodegradacji i nie są toksyczne dla przyrody, opakowania inteligentne, zwane „smart packaging” dodatkowo wykrywają i sygnalizują zmiany warunków najbliższego otoczenia, zdolne są do wchłaniania, usuwania, a następnie eliminowania substancji, takich jak tlen czy etylen.
wykładowca: dr hab. Gohar Khachatryan prof. URK, mgr inż. Nikola Nowak
Program wydarzenia
Rejestracja
Drogą mailową.