Wirtualne zwiedzanie laboratorium
— zwiedzanie laboratoriów
Współczesne laboratorium w służbie nauki i praktyki rolniczej.
Zwiedzający zapoznają się z profilem laboratorium i rodzajem wykonywanych u nas analiz. Planujemy przygotować filmy pokazujące:
– Pracownię Olfaktometrii – gdzie oznaczamy Lotne Związki Organiczne (w tym zapachowe) w żywności, poznają techniki analityczne: Gas Chromatography/Flame Ionization Detector/Olfactometry (GC/FID-O), Gas Chromatography/Mass Spectrometry (GC/MS);
– Pracownię Atomowej Spektrometrii Absorpcyjnej (ASA) – uczestnicy poznają techniki identyfikacji pierwiastków oraz wezmą udział w pokazie emisji fal świetlnych (barwnych płomieni) pochodzących od różnych pierwiastków;
– Pracownię Bliskiej Podczerwieni (IR) – zostanie przeprowadzona prezentacja spektrofotometru NIRS, widm substancji w podczerwieni oraz przeprowadzona zostanie pokazowa analiza próbek w bliskiej podczerwieni,
– Pracownie oznaczania wyższych kwasów tłuszczowych (WKT), witamin (A, E) oraz aminokwasów (AA). W ramach tych pokazów omówimy techniki chromatografii cieczowej służące oznaczeniu zawartości składników odżywczych w produktach pochodzenia zwierzęcego i paszach;
– Specjalistyczny pojazd laboratoryjny (Mobilne Centrum Analiz Mleka) przystosowany do wykonywania zaawansowanych analiz mleka i siary w warunkach terenowych, bezpośrednio u hodowcy. Pojazd wyposażony jest w Milkoscan Mars który umożliwia szybkie oznaczenie podstawowych parametrów (białko, tłuszcz, kazeina, sucha masa, sucha masa beztłuszczowa, punkt zamarzania) oraz w BacSomatic oznaczający zawartości bakterii i komórek somatycznych.
Jednocześnie informujemy że ze względu na zaistniałą sytuację sanitarną mogą w w/w. programie wystąpić zmiany o których niezwłocznie ponformujemy.
wykładowca: dr hab. Inż. Robert Gąsior
Program wydarzenia
Rejestracja
To wydarzenie nie wymaga wcześniejszej rejestracji.