fbpx
eoifweoifewiofiofeefw

Żołądek krowy w probówce – czyli jak bada się procesy trawienne in vitro?

— warsztaty

Krowa może wyprodukować dziennie od kilku do nawet kilkudziesięciu litrów mleka. To ile mleka ostatecznie wyprodukuje w dużym stopniu zależy od jej żywienia, a następnie od efektywności trawienia podawanych jej pasz. Uczestnicy warsztatów zostaną zapoznani z podstawowymi zasadami żywienia krów oraz przebiegiem procesów trawiennych w ich złożonym żołądku. Następnie odtworzą przebieg procesów trawiennych w żołądku krowy w warunkach in vitro, czyli stworzą sztuczny żołądek krowy.

 

wykładowca: dr hab. Paweł Górka, prof. URK, mgr inż. Samanta Świerk

Program wydarzenia

Pobierz PDF / Dodaj do koszyka

Rejestracja

Drogą mailową

artur.osikowski@urk.edu.pl
Dostosuj