logo-noc-naukowców w białym kolorze
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Brak dostępnych miejsc – limit został wyczerpany

Badanie właściwości barwników z czerwonej kapusty

Opis wydarzenia:

Organizator: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Obszar: Inny obszar

Do kilku probówek uczestnicy eksperymentu wlewają przygotowany wcześniej wodny ekstrakt (wyciąg) z liści czerwonej kapusty. Następnie do poszczególnych probówek uczestnicy dodają parę kropli roztworów o zróżnicowanym odczynie pH (np. octu lub roztworu sody oczyszczonej). Uczestnicy obserwują zmianę barwy roztworów barwnika z czerwonej kapusty, przez co zapoznają się z najprostszymi przemianami chemicznymi, którym towarzyszy zmiana barwy roztworu barwnika kapusty. Sprawdzają również odwracalność tych procesów (powrót barwy ekstraktu z czerwonej kapusty do barwy początkowej).

Ważne informacje:

Adres: ul. Balicka 122, Kraków

Lokalizacja: budynek WTŻ sala 1.71