Zagadnienie bezpieczeństwa żywnościowego urasta w ostatnich latach do rangi problemu o skali dotychczas niespotykanej w realiach XXI wieku. Składa się no to wiele różnorodnych uwarunkowań, z których część podnoszonych i wskazywanych była od wielu dekad, cześć natomiast pojawiła się jako efekt wydarzeń ostatnich kilku lat. Popyt na żywność ulega ciągłemu zwiększaniu, na skutek szeregu czynników, wśród których jako najważniejszy należy wymienić wzrost liczby mieszkańców Ziemi. Liczbę ludności świata szacuje się obecnie na około 8 miliardów, prognozy na 2050 rok wskazują, że będzie to około 9,7 mld ludzi. Zauważyć należy, że ludzkość ma dostęp do potencjału produkcyjnego pozwalającego na zapewnienie samowystarczalności żywieniowej, oraz wyeliminowanie zjawisk niedożywienia i głodu, jednak pomimo, że w ujęciu globalnym rolnictwo na świecie produkuje wystarczającą ilość żywności, aby wyżywić wszystkich ludzi, co roku głoduje około 10% populacji Ziemi.