logo-noc-naukowców w białym kolorze
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Czekoladowa chemia

Opis wydarzenia:

Organizator: Instytut Katalizy i Fizykochemii Powierzchni im. Jerzego Habera PAN

Obszar: Inny obszar

Szacuje się, że czekolada zawiera ponad 500 różnych związków chemicznych z czego wiele to substancje biologicznie aktywne. Najbardziej znane z nich to dwa alkaloidy: kofeina, główny składnik kawy, i teobromina. Skutkiem ich spożycia jest m.in. dobrze nam znany efekt pobudzający. Czekolada zwiera jednak wiele innych substancji chemicznych, wpływających na nasze samopoczucie, zdrowie a także, niestety, naszą sylwetkę.
Wykład przybliży niezwykłą historię czekolady oraz zagłębi się w niesamowity świat chemicznych substancji zwartych w kosteczce gorzkiej czy mlecznej z orzechami.

Ważne informacje:

Adres: Niezapominajek 8, Kraków I

Lokalizacja: nstytut Katalizy i Fizykochemii Powierzchni im. Jerzego Habera PAN, aula