Indykatory w kuchni czyli kwasy kontra zasady

Opis wydarzenia:

Organizator: Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie

Obszar: Inny obszar

W naszym codziennym życiu ciągle mamy do czynienia z substancjami wykazującymi odczyn zasadowy lub kwasowy. Substancje te są nam znane między innymi pod postacią środków spożywczych, kosmetyków lub środków czystości. Podczas warsztatów ich uczestnicy poznają wybrane substancje o odczynie zasadowym i kwasowym oraz przeprowadzą badanie odczynu wodnych roztworów różnych substancji przy pomocy otrzymanych samodzielnie wskaźników kwasowo-zasadowych. Poznają skalę pH roztworów oraz znaczenie stopnia kwasowości dla rozwoju organizmów. Na przykładzie reakcji kwasu stearynowego z tlenkiem miedzi(II) dowiadują się z czego wynika zasadowy charakter tlenków.

Informacje:

ADRES : Podchorążych 2, 30-084 Kraków

LOKALIZACJA WYDARZENIA : Instytut Biologii i Nauk o Ziemi, sala 210 N-Nowy Budynek, piętro II

Skip to content