( Rejestracja zakończona, Brak wolnych miejsc! ! )

Indykatory w kuchni czyli kwasy kontra zasady

Opis wydarzenia:

Organizator: Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie

Obszar: zdrowa gleba i żywność

W naszym codziennym życiu ciągle mamy do czynienia z substancjami wykazującymi odczyn zasadowy lub kwasowy. Substancje te są nam znane między innymi pod postacią środków spożywczych, kosmetyków lub środków czystości. Podczas warsztatów ich uczestnicy poznają wybrane substancje o odczynie zasadowym i kwasowym oraz przeprowadzą badanie odczynu wodnych roztworów różnych substancji przy pomocy otrzymanych samodzielnie wskaźników kwasowo-zasadowych. Poznają skalę pH roztworów oraz znaczenie stopnia kwasowości dla rozwoju organizmów. Na przykładzie reakcji kwasu stearynowego z tlenkiem miedzi(II) dowiadują się z czego wynika zasadowy charakter tlenków.

Informacje:

ADRES : Instytut Biologii, ul. Podchorążych 2

LOKALIZACJA WYDARZENIA : sala 210 N

Skip to content