JAK OTRZYMAĆ LUSTRO SREBRNE W PROBÓWCE

Opis wydarzenia:

Organizator: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Obszar: Inny obszar

Uczestnicy eksperymentu zapoznają się z prostą oraz widowiskową metodą wykrywania obecności cukru redukującego (np. syropu glukozowo-fruktozowego) w napoju. Do probówki szklanej z bezbarwnym roztworem cukru (lub napoju zawierającego cukier redukujący), dodaje się parę kropli roztworu azotanu srebra (AgNO3), a następnie po kropli roztwór amoniaku, aż do rozpuszczenia powstającego osadu. Następnie probówkę wkłada się do łaźni wodnej (zlewki z gorącą wodą), a po chwili można zaobserwować powstawanie na wewnętrznej powierzchni probówki lustra srebrnego.

Informacje:

ADRES : Balicka 122, 30-149 Kraków

LOKALIZACJA WYDARZENIA : budynek WTŻ sala 1.71

Skip to content