logo-noc-naukowców w białym kolorze
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Od chlorofilu do antocyjanów: biochemiczne tajemnice barwników roślinnych

Opis wydarzenia:

Organizator: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Obszar: Inny obszar

Barwniki to niezwykła grupa związków chemicznych. Posiadają specyficzne właściwości, związane nie tylko z nadawaniem odpowiedniej barwy w świecie przyrody, ale również różnym produktom wytworzonym przez człowieka. Jakie są to właściwości? Jak wykorzystuje się barwniki? Czy mogą być one świetnymi wskaźnikami kwasowości? Jakie znaczenie ma pH? Skąd zielony kolor liści w lecie, a w jesieni pomarańczowo-czerwony? Co można zrobić, by zobaczyć wszystkie barwniki liścia? Na te wszystkie pytania będzie można znaleźć odpowiedzi na proponowanych warsztatach. Zajęcia te będą obejmowały prelekcję oraz ćwiczenia laboratoryjne, kiedy to uczestnicy będą mieli okazję przeprowadzić proste eksperymenty, ukazujące właściwości barwników.

Ważne informacje:

Adres: al. 29 Listopada 54

Lokalizacja: budynek WBiO sala 427