W krótkim wykładzie wprowadzającym zostaną omówione główne problemy wynikające z uprzemysłowienia rolnictwa oraz realne, dobrze działające rozwiązania oparte o doświadczenie i wiedzę rolników i rolniczek, najnowsze badania naukowe, a także wiedza na temat działania ekosystemów, również rolniczych. Podczas warsztatów osoby uczestniczące będą mogły nauczyć się, jak przygotować kiszonki z warzyw i owoców, które są źródłem zdrowej, smacznej i sezonowej żywności.
Warsztaty robienia kiszonek warzywnych mają charakter pokazowy, zabrania się spożywania materiału służącego do pokazów. Ponieważ uczestnicy warsztatów będą kroić warzywa, korzystając z ostrych noży oraz nalewać wrzącą wodę do słoików, konieczna jest umiejętność posługiwania się nożem oraz obecność pełnoletniego opiekuna. Obowiązuje limit wieku uczestników – powyżej 12 lat. Wpis na zajęcia jest równoważny z akceptacją regulaminu.