logo-noc-naukowców w białym kolorze
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

BADANIE WŁAŚCIWOŚCI BARWNIKÓW Z CZERWONEJ KAPUSTY

Opis wydarzenia:

Organizator: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Obszar: zdrowa gleba i żywność

Do kilku probówek uczestnicy eksperymentu wlewają przygotowany wcześniej wodny ekstrakt (wyciąg) z liści czerwonej kapusty. Następnie do poszczególnych probówek uczestnicy dodają parę kropli roztworów o zróżnicowanym odczynie pH (np. octu lub roztworu sody oczyszczonej). Uczestnicy obserwują zmianę barwy roztworów barwnika z czerwonej kapusty, przez co zapoznają się z najprostszymi przemianami chemicznymi, którym towarzyszy zmiana barwy roztworu barwnika kapusty. Sprawdzają również odwracalność tych procesów (powrót barwy ekstraktu z czerwonej kapusty do barwy początkowej).

Zapisując się na to wydarzenie jednocześnie uczestniczysz w pozostałych pokazach w s.1.71.

Ważne informacje:

Adres: Balicka 122, Kraków

Lokalizacja: WTŻ, sala 1.71