BADANIE WŁAŚCIWOŚCI BARWNIKÓW Z CZERWONEJ KAPUSTY

Opis wydarzenia:

Organizator: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Obszar: Inny obszar

Do kilku probówek uczestnicy eksperymentu wlewają przygotowany wcześniej wodny ekstrakt (wyciąg) z liści czerwonej kapusty. Następnie do poszczególnych probówek uczestnicy dodają parę kropli roztworów o zróżnicowanym odczynie pH (np. octu lub roztworu sody oczyszczonej). Uczestnicy obserwują zmianę barwy roztworów barwnika z czerwonej kapusty, przez co zapoznają się z najprostszymi przemianami chemicznymi, którym towarzyszy zmiana barwy roztworu barwnika kapusty. Sprawdzają również odwracalność tych procesów (powrót barwy ekstraktu z czerwonej kapusty do barwy początkowej).

Informacje:

ADRES : Balicka 122, 30-149 Kraków

LOKALIZACJA WYDARZENIA : budynek WTŻ sala 1.71

Skip to content